projekt

ČESKÉ SRDCE

 

  • návrat velkých kopytníků do volné krajiny a její obnova do přirozeného stavu
 
 

Projekt České srdce má za cíl vytvořit prostor (cca. 80 ha), kde budou lidé žít a tvořit v souladu s přírodou. Záměrem je navrátit velké kopytníky (divoké koně, zubry, pratury) do volné přírody a vytvořit podmínky pro obnovu přirozené rovnováhy v přírodě. Projekt je na svém počátku a hledá investory, dobrovolníky a nadšené podporovatele, kteří budou projekt šířit dál do světa. 

Přínosy projektu pro společnost

    • Prostor, kde se příroda může svobodně obnovovat a růst bez zásahu člověka.

    • Prostor, pro pozorování přírody a učení se z přirozených procesů a rytmů (akce-klid, vznik-růst-zánik atd.), od kterých jsme se postupně odpojili.

    • Prostor pro léčení tichem – pobyty pro všechny, kteří si chtějí aspoň na chvíli vyzkoušet, jaké to je žít bez civilizačních „vylepšení“ – přístrojů, bez mobilu a wifi, žít částečně „po staru“, jednoduše, v tichu.

    • Prostor pro vzdělávání a předávání svých zkušeností.

Léčba těla a mysli v tichu přírody

V prostoru se lidé budou moci léčit tichem – přírodními zvuky a očistit se od civilizačního smogu (hluku, znečištění ovzduší, elektrosmogu…). Místo bude pomáhat lidem, uvědomit si, jak žijí (ve městech) a aby to chtěli změnit. 

Cílem je ukazovat, že jde žít i jinak a hledat cesty, jak žít bez dřiny dřívějších časů (zahrad-ničení) i bez škodlivých technických strojů a přístrojů dnešních dní a přitom žít plnohodnotným životem.

Proč české srdce?

České srdce - logo projektu

Dohromady tvoří symboly květiny, tlapky a ruky obličej. Všechny tři části mají stejný význam a navzájem se doplňují. Ruka naznačuje ticho.  Srdce je rozděleno na dvě části, které dohromady tvoří bránu. Pokud chceš vstoupit, musíš se ztišit a naslouchat.

Jak vznikl projekt a jaká je představa realizace?

Původní můj záměr byl najít pozemek a mít svůj rodový statek, kde budu moci svobodně tvořit – učit se starat se o půdu i domov v souladu s přírodou a kde najdu i své poslání. 

Sen přerostl ve vizi s mnohem hlubším záměrem a s větším přesahem pro společnost. Měl by to být velký prostor o rozloze min. 80 ha, který by se měl nacházet uprostřed České republiky.

Prales a pastvina

PRALES

Většina plochy cca. 60 ha zůstává „ladem“, zde má prostor příroda, aby se mohla postupně sama regenerovat bez zásahu člověka.

pastvina

Dalších cca. 10 ha je „kontaktní“ zóna, kde se lidé mohou setkávat přírodou, zvířaty, rostlinami, jemně-hmotnými bytostmi. Zde mají své místo i velcí kopytníci (divocí koně, pratuři, zubři), které vrátíme zpět do volné přírody. Jedná se o jeden mála lidských zásahů do jinak přirozených přírodních sebeobnovovacích procesů.

Záměrem je zajištění větší rozmanitosti a biodiverzity v dané lokalitě a nastolení rovnováhy mezi lesem a otevřeným prostorem (louky, pastviny). Cílem je vytvořit prostor, který bude odrážet rozmanitost přírody i soulad různých druhů včetně člověka, který se opět stane nedílnou součástí celku (přírody).

Přírodní domy a permakulturní zahrada

domy

Poslední část cca. 10 ha je určena lidem. Zde postupně vyroste pár přírodních minidomků pro budoucí návštěvníky a hlavní sídlo organizace, která o prostor bude pečovat. Vznikne tu malá permakulturní zahrádka a prostor pro vzdělávání.

zahrada

Uvnitř prostoru se nebudou používat k žádné činnosti „výdobytky“ technokratické společnosti, které ve svém důsledku ničí přírodní prostředí. Mělo by se jednat o čisté prostředí (zejména bez hluku a bez elektrosmogu i jiného znečišťování prostředí). Je to důležitá podmínka pro toto místo (žádné bagry, motorové pily, elektrospotřebiče, ale ani mobilní telefony, wifi…).

Jak můžete přispět?

    • Finance nebo přímo pozemek odpovídající velikostí i záměru.

    • Upozornění na pozemek, které by se hodilo pro výše popsaný záměr.

    • Vlastní přebytky – pokud máte nadbytek sazeniček, keřů (pro tvorbu živého plotu) nebo přírodních materiálů na stavby domků nebo nářadí.

    • Pomocná ruka – každý, kdo je ochotný fyzicky pomoci při budování živého plotu nebo domků.

    • Rady a tipy – jak budovat bez hlučných strojů a přístrojů a pěstovat jednoduše, bezúdržbově.

Aktuálně je nejvíc potřeba najít vhodné místo pro sídlo neziskové organizace, kde bychom mohli začít s realizací dalších kroků. Nejvhodnější lokalita je poblíž menší obce na Vysočině. Když byste věděli o vhodném objektu nebo byli majitelem a mohli objekt pronajmout, prodat za rozumnou cenu popř. věnovat nebo přispět na rozjezd.

Zakladatelka projektu

Jmenuji se Jitka Lathinia. Příroda je mi inspirací k mé vlastní tvorbě, léčitelkou mé duše i otevřenou náručí pro všechny emoční turbulence. Neustále mne překvapuje dokonalost tvorby přírody i její neuvěřitelná životaschopnost.

I když ji neustále devastujeme, likvidujeme, vše co není podle našich představ např. „plevel“ v záhonku, stále si hledá cesty, jak znovu nastolit rovnováhu. Velice ráda bych v tomto procesu přírodě vyšla naproti a poskytla prostor k návratu zpět do rovnováhy. Pokud máte stejný názor, budu vděčná za sdílení i jakoukoliv podporu v realizaci projektu.

Více o mne a mé další činnosti se můžete dozvědět na mých webových stránkách www.jitkalathinia.cz.

Moje úloha v projektu je spolutvůrce – pomoc s realizací a organizací projektu. Pomáhat s běžným chodem organizace, možná i částečně vzdělávací činnost…

O projektu sním už delší dobu, ale dosud jsem nebyla schopná ho realizovat. Hledala jsem cestu, jak bych to zvládla udělat sama. Ale je příliš velké sousto pro jednoho člověka. Konečně mne napadlo, dát vše do světa. Najít další lidi, které by projekt zaujal a chtěli by se podílet při realizaci.

V současné chvíli je projekt ve fázi založení neziskové organizace, hledání vhodného místa i sponzorů a další podpory k realizaci projektu.

Chceš se k projektu přidat?

Vyplň formulář a do zprávy napiš, jak se chceš zapojit.

  • podpořím akci finančně jako investor
  • podpořím akci fyzicky jako dobrovolník
  • podpořím akci svými zkušenostmi v oboru…
  • chci akci sledovat a dostávat nové informace

V každém případě ti mnohokrát děkuji za projevený zájem a podporu.


buďme v kontaktu:

e-mail: flegelovajitka@seznam.cz
Přejít nahoru